Fizik tedavi ve rehabilitasyon
Engellilerin sorunlarına uyarı çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ zarfında açıklamalarda bulunan Somut Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin engelli bireylerin bağımsızlığını artırdığını söyledi.
”Bir engelle yaşarken aktif kalmak kalbinizi güçlendirmenize, kuvvetli kaslar ve kemikler oluşturmanıza, koordinasyonu geliştirmenize ve kendinizi daha iyi hissetmenize asistan olurken hayata kalitenizi de kayda değer düzeyde arttırabilir.”
diyen Dr. Küçükçakır, bu kapsamda azami hareketliliğin, fonksiyonel yeteneğin ve iyileştirilmiş yaşam kalitesinin geliştirilmesini, sürdürülmesini ve eski haline getirilmesi konusunda ‘Fizik tedavi ve rehabilitasyon’ süreçlerinin öne çıktığını belirtti.

“Manâlı olan hevesli olması”
Dr. Küçükçakır, “Ailenin ve psikologların da katılımı ile gerçekleştirilecek yoğun bir rehabilitasyon sürecinin mucize diye adlandırdığımız çoğu olayın yaşanmasını sağlıyor. Manâlı olan bireylerin ‘Yapamam’, ‘Olmuyor’ gibinegatif ifadelerden uzakta durup istekli olması” dedi.

Teknolojinin gelişmesinin de büyük üstünlük sağladığını bildiren Dr. Küçükçakır, “Robotik cihazlarımız ile hastalar tedavi sürecinde daha etkin rol oynayabiliyor. Engellilik kişi ve ailesi için engebeli hayat koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde rehabilitasyona gönül veren bireyler olarak en büyük hedefimiz engelli bireylerin maksimal Fizik tedavi ve rehabilitasyon özgür seviyesine ulaşmalarını sağlamaktır.
aynı zamanda rehabilitasyon süresince hekiminin kontrolünde fizyoterapistlerin uyguladığı egzersiz programları, ergoterapi uygulamaları, su içi egzersiz programları, robotik rehabilitasyon programları, fizik çare modaliteleri kişilerin bağımsızlığı konusunda büyük tartma taşıyor” ifadelerini kullandı.